Rena Kläder pressinfo

Arbetare kräver kompensation efter fabriksbranden

Pressmeddelande från Rena Kläder 100303

 

Fackföreningar och organisationer i Bangladesh kräver nu omedelbara åtgärder från klädföretag och den bangladeshiska regeringen efter fabriksbranden som i torsdags krävde minst 21 arbetares liv och 50 skadade.

 

Fabriken Garib & Garib Sweater i Gazipur, Bangladesh, har producerat stickade klädesplagg för H&M, som enligt uppgift är en köpare till fabriken. Fabrikens egen hemsida hänvisar även till Otto, 3Suisses International, Pimkie, Provera, Lindex, Littlewoods, Wal-Mart och JC Penny som andra nuvarande och tidigare köpare.

Hemtextilföretag får ris och ros i ny rapport

Pressmeddelande 091126

Rapporten ”Hem ljuva hem?” granskar sex aktörers arbete med socialt och miljömässigt ansvar på den svenska hemtextilmarknaden: Hemtex, Ikea, Jysk, RedQ, Åhléns och Änglamark. Flera av företagen är väl etablerade på hemtextilmarknaden medan andra är mer okända för konsumenter. RedQ är ett litet nystartat företag som tillverkar hemtextilier i Bangladesh. Änglamark är Coops ekologiska varumärke som kanske är mer känt inom livsmedel men som också har textilier.

Ny granskning: Två tredjedelar av landstingen ställer etiska krav vid upphandling

Pressmeddelande: 2009-11-09

Kartläggningen ”Mer rättvisa för dina skattepengar?” som Fair Trade Center och Rena Kläder publicerar idag visar stora förbättringar i landstingens etiska arbeten jämfört med den kartläggning som genomfördes 2006. Minst 14 av 21 landsting ställer idag etiska krav för utvalda varugrupper vid offentlig upphandling. 2006 ställde inget landsting etiska krav när de gjorde inköp.

– Det är mycket glädjande att en majoritet av landstingen nu ställer etiska krav i sin upphandling. Flera landsting har tagit fram en uppförandekod och samarbetar aktivt, säger Minna Janusson, projektledare på Fair Trade Center.

Ny granskning: Två tredjedelar av landstingen ställer etiska krav vid upphandling

Pressmeddelande: 2009-11-09

Kartläggningen ”Mer rättvisa för dina skattepengar?” som Fair Trade Center
och Rena Kläder
publicerar idag visar stora förbättringar i landstingens etiska arbeten jämfört
med den kartläggning som genomfördes 2006. Minst 14 av 21 landsting ställer idag
etiska krav för utvalda varugrupper vid offentlig upphandling. 2006 ställde
inget landsting etiska krav när de gjorde inköp.

– Det är mycket glädjande att en
majoritet av landstingen nu ställer etiska krav i sin upphandling. Flera
landsting har tagit fram en uppförandekod och samarbetar aktivt, säger Minna
Janusson, projektledare på Fair Trade Center.

Ny rapport: Levnadslön måste ersätta minimilön

En granskning av 25 skandinaviska klädkedjor visar att mycket få företag har insett att minimilönerna i de flesta produktionsländer inte är tillräckligt höga för att leva ett fullvärdigt liv av. Några av företagen kräver enbart att leverantörerna skall betala ut en minimilön till arbetarna. I en femtedel av världens  länder är minimilönen under fattigdomsgränsen på 2 dollar per dag. Detta visar den nya rapporten ”Syr kläder för småpengar – varför levnadslön måste ersätta minimilön i klädindustrin” från Framtiden i våre hender, som är en del av Rena Kläder i Norge. 

Undermåliga arbetsvillkor på fabrik i Turkiet. IKEA lever fortfarande inte upp till sin uppförandekod

Som Rena Kläder informerade om i mars så har arbetare anställda på Menderes Tekstil i Turkiet, som producerar sängkläder för storföretag som IKEA, Wal-Mart och Carrefour, trakasserats eller blivit uppsagda när de visat fackligt engagemang. Det rapporteras också om hälsovådliga arbetsförhållanden på fabriken. I november 2008 dog en arbetare som ett resultat av att säkerhetsföreskrifter inte efterlevts.

Rena Kläder i aktion mot IKEA för brott mot uppförandekod

Rena Kläder protesterar mot IKEAs agerande gällanden sin turkiska leverantör, Menderes Tekstil, utanför IKEA i Kungens kurva idag, fredag 20/3, kl. 16:00. Detta mot bakgrund av de kränkningar av mänskliga rättigheter i arbetslivet samt IKEAs egen uppförandekod som leverantören vid flera tillfällen har gjort sig skyldig till.

Skoindustrins etikarbete ligger långt efter klädbranschens


En färsk rapport från Nätverket Rena Kläder visar att skoindustrin är belastad med samma problem gällande mänskliga rättigheter och miljö som textilindustrin. Trots detta är det få skoföretag på den svenska marknaden som följer upp de etiska kraven som de ställer på sina leverantörer. Inköpsorganisationen ANWR, där många skobutiker ingår, ställer otillräckliga krav på leverantörer till de egna märkena och vill inte erkänna ett ansvar för sina avtalsleverantörer överhuvudtaget.

Prenumerera på innehåll