Slitna jeans med risk för liv och död

Slitning av jeans med så kallad sandblästring är en livsfarlig metod. Risken för att utveckla den dödliga lungsjukdomen silikos hos dem som arbetar med sandblästringen är stor. Ändå används metoden fortfarande i världen. Under ett lunchmöte arrangerat av LO-TCO Biståndsnämnd och Rena Kläder diskuterades arbetarnas situation i Turkiet och vad svenska företag gör i frågan.

Bara i Turkiet har hittills 46 sandblästringsarbetare dött i silikos, eller stendammslunga, och ytterligare 5 000 personer antas vara drabbade. Trots detta fortsätter metoden att användas inom produktionen av jeans i bland annat Bangladesh och Kina.

- Nu behövs ett förbud på global nivå, säger den turkiska läkaren Yesim Yasin, läkare och aktiv inom solidaritetskommittén för sandblästringsarbetare, som menar att metoden ju är valfri fkan därför undvikas av producenterna.

Som en konsekvens av Turkiets klädindustri-boom på 1990-talet upptäcktes silikos hos sandblästringsarbetare för första gången 2005. Det drabbade var unga män från landsbygden som arbetat och bott på fabrikerna redan som små pojkar. Efter ihärdiga påtryckningar från solidaritetskommittén, bestående av drabbade arbetare, läkare, fackföreningar, jurister och artister, förbjöd så Turkiets Folkhälsoinstitutet metodens användning år 2009.

Mycket återstår dock att göra, både för att säkerställa att metoden inte används, men också för att förbättra livskvalitén för de arbetare som drabbats av den obotbara sjukdomen. Också det fackliga arbetsmiljöarbetet är viktigt.

- Svenska fackföreningar började arbeta mot silikos redan på 30-talet, men fortfarande förra året fick två stenhuggare diagnosen, berättar Rosalie Andersson, ombudsman för arbetsmiljö på IF Metall.

Ytterligare en utmaning är att stoppa sandblästringen över hela världen. Ett sätt att är att få modehusen att agera. Rapporten Sjukt snyggt – en rapport om sandblästrad denim* ,producerad av Fair trade Center, har därför tittat på hur svenska klädföretag jobbar med frågan. I juni, när arbetet med rapporten drogs igång, var företagen ganska okunniga i frågan. Nu är medvetenheten en annan och flera företag, däribland H&M och Levi’s har förbjudit metoden i sin produktion.

Förhoppningsvis följer hela modebranschen efter. För inget känns väl mindre trendigt än ett mode som skördad liv?

Vill du agera för en bättre värld utan sandblästring? delta i Clean Clothes Campaigns aktion:

http://www.cleanclothes.org/news/killer-jeans