September 2009

Senaste nytt
Rena Kläder Skåne på Möllevångsfestivalen
Skoaktion i Södertälje
Rena Kläder i radio
Vikarierande koordinatör för blixtupprop

Kommande utbildningar
Borås 19-20 september
Örebro 17-18 oktober

På gång
Seminarier på bokmässan i Göteborg
Lunchmöte om levnadslön
Rättvis Handelsforum 9-10 oktober

Agera
Inspireras av våra aktionstips
Gå med i vår Facebook-grupp
Bilda eller gå med i en lokalgrupp
Fortsätt påverkar IKEA

Det här är Rena Kläders nyhetsbrev september 2009. Nyhetsbrevet kommer ut tio månader om året. Vill du inte ha nyhetsbrevet i fortsättningen avslutar du enkelt din prenumeration här.

 

Senaste nytt

Rena Kläder Skåne på Möllevångsfestivalen
Under Möllevångsfestivalen i somras deltog Rena Kläders lokalgrupp i Skåne med filmvisning och informationsbord bär de samlade in påverkansvykort till kläd- och skoföretag samt till kommuner och landsting. De anordnade även en aktion med ett kläd- och skostreck med bilder och text för att informera om problemen i textilindustrin. Bor du i Skåne och vill vara med vid kommande aktiviteter, kontakta Emma Stridh på emmastridh87@hotmail.com. Vill du ha inspiration och tips för att göra liknande aktioner på din ort, kolla in våra aktionstips här.

Skoaktion i Södertälje
Handels och IF Metall arrangerade tillsammans en dag för bättre villkor i kläd – och skoindustrin i Södertälje den 26 juni. Flera hundra underskrifter till skoföretag samlades in och besökarna fick även se en oschysst modevisning, med fokus på arbetsvillkoren för de som tillverkar våra kläder och skor. Besökarna fick också rita av sina fotavtryck på ett lakan och skriva sitt namn vid avtrycket. Detta ska skickas med underskrifterna till skoföretag.

Rena Kläder i radio
Den 26 augusti deltog Rena Kläder i radioprogrammet Plånboken i P1 tillsammans med Svensk Handel och modegurun Kaj Bond. Du kan lyssna på programmet här.

Vikarierande koordinatör för blixtupprop
Cecilia Kennberg är föräldraledig och istället arbetar Milan Bogicevic med Rena Kläders blixtupprop fram till 1/3 2010. Du når Milan på milan@renaklader.org

 

Kommande utbildningar

Borås 19-20 september
Under helgen 19-20 september håller Rena Kläder en informatörsutbildning i Borås. Intresset har varit stort och utbildningen är nu fullsatt. Som tur är hålls även en informatörsutbildning i Örebro 17-18 oktober för er som inte hann anmäla er till denna! Läs mer nedan.

Örebro 17-18 oktober
Vill du informera om Rena Kläder på skolor eller andra sammanhang? Eller på annat sätt utvidga ditt engagemang? Som informatör kan du ta föreläsningsuppdrag eller på annat sätt mer aktivt arbeta med våra frågor. Under helgen 17-18 oktober bjuder Rena Kläder in till en informatörsutbildning i Örebro. Mer information om utbildningen och hur du anmäler dig hittar du här.

Som informatör kan du även utbilda dig till cirkelledare och genom att hålla cirklar i sin tur utbilda informatörer. Håll utkik efter kommande cirkelledarutbildningar.

 

På gång

Seminarier på bokmässan i Göteborg
Den 24-27 september medverkar Rena Kläder på Internationella torget på bokmässan i Göteborg. Vår monter finns på Internationella torget i H-hallen en trappa upp. Seminarier arrangas under rubrikerna: Gör svenska företag tillräckligt?, Finanskriser - nu och i framtiden och Hur skor vi oss? den 25/9 och 27/9. Läs mer i vårt kalendarium på hemsidan.

Lunchmöte om levnadslön
LO-TCO Biståndsnämnd inbjuder till lunch och samtal på temat ”En lön att leva på – är det möjligt?” den 7/10 kl 11:30-13:00 i Stockholm. Rena Kläder presenterar en norsk rapport om de extremt låga lönerna inom klädindustrin och möjliga vägar till förändring. Mer information om anmälan hittar du här.

Rättvis Handelsforum 9-10 oktober
Rena Kläder deltar med ett seminarium om levnadslön under rättvis handelsforumet i Malmö 9-10 oktober. Rena Kläders lokalgrupp i Skåne kommer även medverka med informationsbord på forumet. Mer information och preliminärt program hittar du här.

 

Agera

Inspireras av våra aktionstips
Vill du göra något mer än att skriva under våra blixtupprop eller påverkansvykort? Då kan du kolla in aktionstipsen som finns under fliken Agera på hemsidan. Här finns allt från att arrangera en filmvisning till att bygga en frizonsbur.

Gå med i vår Facebook-grupp
Du har väl inte missat Rena Kläders grupp på Facebook? Den är öppen för alla och här kan du få kontakt med fler som är intresserade av våra frågor.

Bilda eller gå med i en lokalgrupp
Rena Kläder har idag en lokalgrupp i Borås och en i Skåne som arbetar med Rena Kläders frågor och kampanjer genom att till exempel göra aktioner och på andra sätt informera och påverka på lokal nivå. Är du intresserad att gå med i någon av dessa lokalgrupper, kontakta Elin Olofsson i Borås på elolof@gmail.com, eller Emma Stridh i Skåne på emmastridh87@hotmail.com.

Eller varför inte starta en egen lokalgrupp på din ort? För mer information om hur du startar en Rena Kläder-grupp, kontakta Tone Alin, tone@renaklader.org, som är samordnare för lokalt arbete.

Fortsätt påverka IKEA
Rena Kläders blixtupprop mot IKEA fortsätter och vi uppmanar nu konsumeter att påverka IKEA, och de andra köparna från Menderes, att agera kraftfullare i frågan om rätten till fri facklig organisering på fabriken. Vi hoppas kunna ge en uppdatering gällande fallet i nästa nyhetsbrev.
Gör din röst hörd om du inte redan har gjort det genom att skriva under uppropet här.