juni 2009

Rena Kläders nyhetsbrev juni 2009

Senaste nytt
Ökad press på IKEA från hela Europa
Studiecirkelledarutbildning i Stockholm
CCC:s senaste nyhetsbrev ute nu!

På gång
Informatörsutbildning i Borås
Ny lokalgrupp i Skåne
Rena Kläder på Bokmässan

Agera
Lyxmärken gör inte tillräckligt - arbetare i Turkiet kämpar för sin överlevnad
Fortsätt påverka IKEA

Det här är Rena Kläders nyhetsbrev juni 2009. Nyhetsbrevet kommer ut tio månader om året. Vill du inte ha nyhetsbrevet i fortsättningen avslutar du enkelt din prenumeration här.

Senaste nytt

Ökad press på IKEA från hela Europa
Rena Kläder rapporterade i mars om att arbetare anställda på Menderes Tekstil i Turkiet, som producerar sängkläder för storföretag som IKEA, Wal-Mart och Carrefour, trakasserats eller blivit uppsagda när de visat fackligt engagemang. Det rapporteras också om hälsovådliga arbetsförhållanden på fabriken. I november 2008 dog en arbetare som ett resultat av att säkerhetsföreskrifter inte har efterlevts.
I Mars 2008 började den väletablerade turkiska fackföreningen Tekstif en organiseringskampanj på fabriken, vilken från start mötte hårt motstånd. Arbetare som drivit frågan vidare i domstol har också erbjudits finansiellkompensation i form av stors summor pengar för att dra tillbaka sina åtal.
Rena Kläder har vid flera tillfällen kontaktat IKEA, som största köpare vid fabriken, om att påverka fabriksledningen och bidra till att arbetarnas rättigheter upprätthålls och att fabriken erbjuder en säker arbetsmiljö. Än så länge har inte möbeljättens agerande lett till några konkreta förbättringar. Företaget hänvisar till kontroller från vilka man dragit slutsatsen att inga omfattande kränkningar av arbetares rättigheter ägt rum. Dessa rapporter har Rena Kläder aldrig fått möjligheten att se och bedöma. Företaget hävdar även att man genomfört utbildningar med personalen på Menderes, dock har detta gjorts utan insyn eller deltagande av en facklig part vilket gör det svårt att bedöma innehålla av dessa.
Nu vidgas därför Rena Kläders kampanj i försök att påverka IKEA, och andra företag som köper från Menderes fabrik, att agera. Konsumenter från bland annat Norge, Frankrike, Tyskland, Nederländerna och USA ombeds kontakta företagen och kräva att de sätter press på fabriksledningen så att mänskliga rättigheter upprätthålls på Menderes Tekstil.

Studiecirkelledarutbildning i Stockholm
Helgen 15-17 maj höll Rena Kläder en cirkelledarutbildning på Värmdö i Stockholm. Utbildningen präglades av folkbildning och cirkelmetodik med många givande diskussioner, varvat med solsken och god mat. De utbildade cirkelledarna kan nu hålla studiecirklar på sina orter där cirkeldeltagarna blir informatörer för Rena Kläder. Eventuella cirklar på din ort kommer att annonseras i nyhetsbrevet och på hemsidan så håll utkik!
Är du sedan tidigare informatör för Rena Kläder och vill bli cirkelledare? Nästa cirkelledarutbildning planeras till november, hör av dig till Tone på tone@renaklader.org för mer information. Vill du bli cirkelledare men är ännu inte informatör? Passa på att anmäla dig till vår informatörsutbildning i Borås 19-20 september. Mer info hittar du under ”På gång” här i nyhetsbrevet.


CCC:s senaste nyhetsbrev ute nu!

Rena Kläder är en del av det internationella nätverket Clean Clothes Campaign som finns i 12 länder i Europa och samarbetar med 250 organisationer över hela världen. I detta nummer av Clean Clothes Campaigns nyhetsbrev tas bland annat Rena Kläders kampanj "Hur skor vi oss?" upp samt migrantarbetares villkor.

På gång

Informatörsutbildning i Borås
Varje år gör svenska klädföretag enorma vinster men vem är det egentligen som syr våra kläder? Och hur ser svenska företag till att mänskliga rättigheter upprätthålls på de fabriker där deras kläder och skor produceras?
Den 19-20 september håller Rena Kläder i samarbete med Rena Kläders lokalgrupp i Borås en informatörsutbildning där vi kommer att prata om detta, vad man kan göra åt det och hur Rena Kläder arbetar för att påverka svenska företag.

Vem kan delta?
Du behöver bara vara nyfiken på våra frågor och vilja veta mer. Rena Kläders informatörsutbildning är en grundutbildning. Du behöver inte ha någon tidigare erfarenhet.

Vad fokuserar utbildningen på?
Problem inom textilindustrin
Fackligt globalt arbete
Blixtupprop
Kampanjarbete

Var?
Utbildningen kommer att hållas i Borås. Lokal och boende är inte spikat ännu men information gällande detta kommer att ges i god tid till er som anmäler er.

Kost och logi?
Rena Kläder står för kost och logi medan deltagarna får stå för sina resor till och från utbildningen. Är ni medlemmar i någon av Rena Kläders medlemsorganisationer kan ni också vända er till dem och se ifall det finns möjlighet att få reseersättning.

Kostnad?
Utbildningen kostar 100 kr som betalas på plats vid kurstillfället
Hur anmäler jag mig?
Tycker du att detta låter intressant och vill anmäla dig eller veta mer? Hör då av dig till tone@renaklader.org .


Ny lokalgrupp i Skåne

Bor du i Skåne och vill engagera dig i Rena Kläders frågor? Torsdagen den 28 maj hade Rena Kläders lokalgrupp i Skåne sitt första möte i Lund. Sommaren bjuder på många tillfällen för uppmärksammande av Rena Kläders kampanjer som till exempel Möllevångsfestivalen, Kulturnatten i Lund med mera. Är du intresserad av att ta del av lokalgruppens aktiviteter och möten eller få information om vad gruppen gör? Kontakta Emma Strid på emmastridh87@hotmail.com.


Rena Kläder på Bokmässan

Även i år kommer Rena Kläder vara med på Internationella torget på Bokmässan i Göteborg 24-27 september. På Internationella torget samlas alla organisationer som jobbar med internationellt arbete och är med på bokmässan. Vi har en egen monter där temat kommer vara kampanjen ”Hur skor vi oss?” samt engagemang. Under dagarna har vi också egna seminarier på två olika scener i anslutning till torget.

Nu söker vi Rena Kläder-informatörer som vill vara med och hjälpa till i vår monter. Du representerar Rena Kläder och informerar besökarna om hur vi arbetar och inspirerar till engagemang. Enda kravet är att du är utbildad informatör och tycker om att träffa nya människor. Under tiden du står i montern är det alltid någon från Rena Kläders kansli på plats. Du får resa, boende, inträde till mässan och lunchkupong till matsalen den dagen du hjälper till. Du får självklart pauser med möjlighet att nyttja mässans utbud. Låter det lockande? Kontakta malin@renaklader.org

Agera

Lyxmärken gör inte tillräckligt - arbetare i Turkiet kämpar för sin överlevnad
Tycker du det är rättvist att en kvinna får sparken för att hon valt att gått med i facket? Om inte, behöver köpare på den turkiska lädertillverkaren DESA i Turkiet - bland annat Prada, Debenhams, M & S, Mulberry, Aspinalls London, Nicole Fahri och Luella - höra från dig idag!
Emine Arslan var en högt värderad arbetare på DESA:s fabrik Sefakoy i åtta år innan hon började prata med andra arbetare om att gå med i facket. Efter att ha fått nog av för långa arbetsdagar, för låga löner och oacceptabla arbetsvillkor, beslutade hon och hundratals andra anställda på den turkiska lädertillverkaren att ansluta sig till turkiska läderarbetarfacket Deri Is förra året. Efter att ha fått tre varningar på samma dag blev Arslan avskedad, men hon fortsatte sin kamp genom att stämma företaget och demonstrera utanför fabriken. Detta trots försökt till mutor som erbjudits henne av företaget och flera försök till kidnappning av hennes dotter. Är detta priset vi är redo att betala för lyx?
Rena Kläder internationellt har under en längre tid uppmanat fabrikens kunder att sätta stopp för förtryck och diskriminering i sina leverantörsled. Många av köparna, bland annat Prada, har misslyckats med att ta ansvar för de anställda som producerar deras varor.
Vill du veta mer om fallet eller hjälp oss att påverka DESA:s köpare? Agera genom att gå in på Rena Kläders internationella hemsida och skicka ett brev till DESA:s kunder idag.


Fortsätt påverka IKEA

Rena Kläders blixtupprop mot IKEA fortsätter och vi uppmanar nu konsumeter att påverka IKEA, och de andra köparna från Menderes, att agera kraftfullare i frågan om rätten till fri facklig organisering på fabriken.
Gör din röst hörd om du inte redan har gjort det genom att skriva under uppropet.