Högt pris för billiga kläder!

Rapporten ”Har modet modet att höja lönerna?”, som snart släpps av Rena Kläder och Fair Trade Center, visar att åtta av de nio största modeföretag på den svenska marknaden endast ställer krav på minimilön, trots att denna är otillräcklig och inte revideras tillräckligt ofta.

Fair Trade Center och Rena Kläder anser att alla klädföretag har ett ansvar för att de som arbetar i företagens leverantörsled ska ha en lön som går att leva på. Idag ligger den nationellt lagstadgade minimilönen i flera asiatiska länder, där en stor del av klädproduktionen till den svenska marknaden sker, under eller strax kring FN:s fattigdomsgräns på 2 USD per dag. Beräkningar från 2011 visar att den lagstadgade minimilönen i snitt endast utgör cirka 40 procent av en levnadslön. Ändå är arbetet för att höja lönerna mot en levnadslön hos flera skandinaviska modeföretag mycket begränsat.

Sömmerskeblogg: Unik skildring inifrån textilbranschen
Här kan du följa en sömmerskas skildring inifrån textilbranschen. http://www.renaklader.org/blogg?page=1 För första gången i Sverige berättar en textilarbetare själv om sina levnadsvillkor. Anju är 34 år, arbetar i utkanten av Dehli i Indien. Hon är gift och har fyra barn, och berättar i bloggen om sitt liv som sömmerska, mor och maka. Vi får se hennes bostad, följa hennes relation till sin familj och sina barn och de utmaningar – inte minst ekonomiska, som hon möter i vardagen.  Bloggen är ett sätt för att låta en textilarbetare få komma till tals – en röst som sällan får hörs annars!

Följ och gilla kampanjen för levnadslön på Facebook
På kampanjens Facebook-sida ”Högt pris för billiga kläder”, www.facebook.com/levnadslon, hittar du kampanjens sida. Här kan du, förutom följa de aktiviteter som händer inom kampanjen också ställa frågor om löner och arbetsvillkoren inom textilindustrin, få tips om hur man kan påverka klädföretagen och vad man kan göra för att uppmärksamma frågan.