Sexuella trakasserier

80% av de som jobbar inom textilindustrin är kvinnor. De är ofta unga, generellt mellan 18-30 år. De kommer ofta ifrån landsbygden och söker sig till städerna för att tjäna pengar att skicka hem till sina familjer.

Även om den största delen av arbetarna inom kläd- och skoindustrin är kvinnor är chefer och förmän är ofta män. Sexuella trakasserier är vanliga.

”Förmännen på en fabrik erbjöd till exempel tjejerna på fabriken en bonus på 30 kronor extra om de hade kort kjol och linne på sig under arbetstid” säger Ly Phearak som arbetar på organisationen Womens Agenda for Change i Phnom Penh, Kambodja.

Sexuella trakasserier sker i det dolda och är något man inte pratar om och det är därför också svårt att uppskatta hur omfattande det är. Det är i många länder förenat med skam och många talar därför inte om att de utsätts för denna form av trakasserier. Många av kvinnorna som utsätt för det vet heller inte alltid vad de har för rättigheter eller hur de går till väga för att göra en anmälan.

På en indonesisk fabrik, som producerar för Fila, Puma, Lotto, Nike, Adidas och ASICS, talade arbetare om att:

”Söta flickor på fabriken blir alltid trakasserade av de manliga arbetsledarna. De lägger an på flickorna, ropar in dem på sina kontor, viskar i örat på dem, lägger armen runt midjan, tar dem om armarna, halsen, skinkorna och brösten, mutar flickorna med pengar och hotar dem med sparken om de inte får ha sex med dem.”