Arbetstid

Arbetstiderna inom kläd- och skoindustrin är ofta mycket långa. Arbetsveckor på 80 timmar i veckan är inte ovanligt. Ofta påstår klädföretagen att arbetarna på fabrikerna vill jobba så mycket och det kan stämma. Men anledningen till att man vill jobba så mycket är att grundlönen är så låg att den inte räcker till de mest basala behoven. Man måste helt enkelt jobba mer.

En annan anledning till att arbetstiderna är så långa är att fabrikerna ofta tackar ja till beställningar som överstiger fabrikens kapacitet på grund av en osäkerhet över när man får en order nästa gång. För att kunna leverera i tid får arbetarna jobba upp mot 19 timmar om dygnet.

Så här säger en 21-årig indonesisk arbetare: ”I juni och juli 2003 arbetade vi på min sömnadsavdelning från klockan sju på morgonen till klockan fyra morgonen därpå (21 timmar), på grund av en stor order från Reebok. Vi fick gå hem i omkring sju timmar, men var tvungna att vara tillbaka på fabriken klockan 11 på morgonen, för att arbeta till 10 på kvällen (11timmar).”