Blixtupprop

Emellanåt hör arbetare av sig till oss och ber oss om hjälp för att påverka situationen i deras länder eller med deras arbetsgivare, var med och bidra genom att delta i ett bilxtupprop.

Sportklädesföretagens race till botten - inte bara under OS?

I samband med vinter-OS uppmärksammas många stora sportsliga bedrifter och prestationer. Det som inte talas högt om är förutsättningarna för de personer som gör OS möjligt, nämligen arbetarna bakom OS.

Här gör de stora sportklädesmärkena verkligen inga stora prestationer för att förbättra förhållandena för dem som tillverkar deras produkter. I samband med OS i Vancouver vill ett flertal internationella organisationer lyfta denna fråga, däribland Maquila Solidarity Network från Kanada, International Trade Union Confederation (ITUC), International Textile, Garment and Leather Workers Federation (ITGLWF) och Clean Clothes Campaign (där Rena Kläder ingår).

Ledare för fredlig demonstration mot Triumph anhållna?

Den 28 augusti utfärdades arrestordrar av polis i Bangkok gällande Jitra Kotchadej, Sunthorn Boonyod och Bunrawd Saiwong. Alla tre var ansvariga för anordnandet av en fredlig demonstration emot att nästan 2000 arbetare på Body Fashion Thailand, som till fullo ägs av Triumph International, sagts upp. Dagen innan hade hundratals arbetare från Triumph samlats utanför parlamentet i förhoppning att kunna lämna över namnlistor till Premiärminister Abhisit Vejjajiva.

IKEA:s leverantör Menders Tekstil kränker mänskliga rättigheter i arbetslivet

Den 16:e augusti 2008 startade arbetare och fackliga representanter en demonstration utanför textilfabriken Menderes Tekstil utanför Istanbul i Turkiet och fortsatte sedan att demonstrera under 190 dagar. Sedan april 2008 har fabriken bedrivit ett anti-fackligt arbete som tagit utryck i bland annat att ledningen vid upprepade tillfällen hotat arbetare som de misstänkt för att inneha fackligt medlemskap samt tvingat dem att avsäga sig sitt medlemskap och/eller uppmanat dem att säga upp sig. Arbetare som har visat sig ha fackligt engagemang har även systematiskt omplacerats på nya arbetsuppgifter, som arbetarna varit mindre kvalificerade för.

Thailändsk arbetsdomstol ger grönt ljus till Triumph-fabrik att kränka mänskliga rättigheter

Idag beslutade arbetsdomstolen i Bangkok att ge Body Fashion Thailand, ett helägt dotterbolag till Triumph international, grönt ljus i sina försök att avskeda fackföreningsledare Jitra Kotshadej. Företaget gjorde tidigare i år en anmälan mot Kotshadej efter att hon på sin fritid deltagit i en nationell tv-debatt bärandes en t-shirt med texten ”De som inte står är inte kriminella. Tänka annorlunda är inget brott”. T-shirten hänvisar till rätten för människor att inte stå när kungahymnen spelas och missbruket av Lèse-majesté lagstiftningen i Thailand då det kommit att användas som ett verktyg för att förtrycka oliktänkande.

Triumph Union fortsätter att slåss för rättvisa

Säg till Triumph att ta sitt ansvar!

Arbetarna vid Body Fashion Thailand (BFT), Triumph Internationals thailändska dotterbolag, syr de underkläder och behåar som bär Triumphs namn. De är stolta över sitt arbete – och deras fackförening. Så när deras fackliga ordförande, Jitraz Kotshadej, blev avskedad på orättvisa grunder i juli gick de ut i strejk med krav om rättvisa. Medan Kotshadej väntar på att hennes fall ska tas upp i rätten gick medlemmarna på Triumph International Thailand Labour Union tillbaka till arbetet.

Ordföranden för Triumph International Labour Union måste vänta på omprövning gällande fall om yttrandefrihet

Underklädesjätten Triumph International misslyckas med att på ett trovärdigt sätt hantera kränkningar av grundläggande mänskliga rättigheter vid en av sina dotterbolags fabriker i Thailand. 

Textilarbetarna i Bangladesh kräver höjda löner

Från 1994 till 2006 låg minimilönen för textilarbetare i Banglaesh på 99 kr i månaden. Trots att textilarbetare och deras stödgrupper har krävt höjda minimilöner i flera år var det inte förrän i maj 2006, efter kraftiga protester med strejker, demonstrationer och kravaller, som Bangladesh regering agerade. En kommitté tillsattes för att utreda löneläget. Den 6 oktober höjdes lönen till 174 kr, vilket långt ifrån motsvarar en lön som går att leva på.

Arbetsrättsförespårkare förtrycks i Bangladesh - din hjälp behövs fortfarande!

Sedan januari 2007 har staten förbjudit politiska och fackliga aktiviteter och gett sig själv rätten att agera i dessa fall som om det var i nödläge, vilket gett den rätten att exempelvis helt förbjuda rätten till fri organisering. De senaste veckorna verkar staten ha intensifierat sina försöka att slå ner aktiviteter från arbetar- och människorättsrörelsen. Hasan är bara en av många individer som har satts under bevakning, förhörts och häktats.

Mall för blixtaktioner

Introtext om blixtuppropet.