Aktionstips

Ett sätt att synliggöra en frågan eller att få media att ta upp problematiken är att göra aktioner ute på stan. Folk som går förbi en spektakulär händelse kommer att lägga det på minnet. Om man är lite taktisk kan man också få media att uppmärksamma händelsen. Här hittar du en rad olika aktionstips som du och några vänner kan genomföra. Dessa aktionstips kan ses som uppslag. Självklart så är det bara fantasin som sätter gränser för vad man kan göra. Om ni genomför en aktion av något slag, meddela gärna Rena Kläder, så vi kan hålla kalendariet uppdaterat.

Affischera

Antal deltagare: 
1
Svårighetsgrad: 
1
Sätt upp affischer!

Rena Kläder har tagit fram en rad olika affischer som är alla gratis att beställa. Under rubriken material kan du titta på de affischer som finns.

Man kan sätta upp affischer på anslagstavlor på skolor, arbetsplatser och offentliga platser.

Fråga alltid innan du sätter upp affischerna så att du vet att det är tillåtet att affischera just där.

Ballongaktion

Antal deltagare: 
10
Svårighetsgrad: 
4
Ballonger för sjysst upphandling!

Gör en ballongundersökning i din kommun för att visa att ni som medborgare inte vill att era skattepengar kränker andra människor. Din kommun och ditt landsting är stora konsumenter av kläder och textilier. Idag finns det inget som hindrar att dina skattepengar bidrar till verksamhet som kränker mänskliga rättigheter. Rena Kläder var med och drev kampanjen "Mina skattepengar".

Filmvisning

Antal deltagare: 
5
Svårighetsgrad: 
3
Filmmingel om rättvisa villkor

Bjud in till fimvisning i din stad! Ordna en temakväll med mingel, film och eftersnack med spännande personer.

Beställ hem eller låna en film som skildrar förhållandena i textilindustrin. Bjud in lite spännande personer att kommentera filmen och debattera efteråt. Bjud till exempel in filmregissören, representanter från något klädföretag, från ett fackförbund, från någon av Rena Kläders medlemsorganisationer i din stad, politiker, representanter för näringslivet, designers.

Frizonsburen

Antal deltagare: 
8
Svårighetsgrad: 
4
Bygg din egen obarmhärtiga Ekonomiska Frizon!

Sätt upp din egen ekonomiska frizon. Man bygger upp en bur av hönsnät eller på något annat sätt markerar man ett avgränsat område. Inom området placerar man bord med symaskiner på (helst riktiga eller modeller, det viktiga är att man förstår vad det handlar om). Vid symaskinerna placerar man aktivister som spelar arbetare. Själklart måste arbetarna sy på någonting och vad det är kan man ju anpassa efter situationen.

Modevisning

Antal deltagare: 
20
Svårighetsgrad: 
4
Rättvisa villkor på catwalken!

Tänk att det ska se ut och låta som en riktig modevisning med snygga kläder och hård musik, men att istället för en speaker som kommenterar kläderna har man en speaker som säger något i stil med: ”Här kommer Emelie i en svart silkesblus.

Tvättlinan

Antal deltagare: 
4
Svårighetsgrad: 
3
Visa upp klädesindustrins smutsiga tvätt!

Beskrivning: Denna aktion går finfint att kombinera med namninsamling/vykortsaktionen. Ta en tvättlina och häng upp kläder på den. På kläderna fäster man sedan lappar med fakta på t.ex. ”18 timmars arbetsdag, 7 dagar i veckan” och ”Dödshotad för att ha bildat fackförening”. Man kan sedan ställa sig i närheten av en klädaffär med tvättlinan. Minst två personer måste kunna tillhandahålla information och samla in vykort eller namn.